Jak jeść zdrowo, gdy nie ma na to czasu
2018-11-13
JAK JEŚĆ ZDROWO, GDY NIE MA NA TO CZASU?
Osoby, które dość długo zaniedbywały swoją dietę i chcą jeść zdrowo, wprowadzając radykalne zmiany, nie mają lekko. Wraz z poszukiwaniem nowych informacji, pojawia się coraz więcej rozterek i wątpliwości jak jeść zdrowo. W jednym z ostatnich wpisów zajęliśmy się już tematem ograniczania wydatków na zdrowej diecie. Poza oszczędzaniem pieniędzy niezwykle istotna jest również oszczędność… czasu :). Nikt w końcu nie chce spędzać codziennie wielu godzin w kuchni – a tak często wyglądają początki zdrowej diety…
W efekcie wiele osób ulega zniechęceniu i coraz częściej sięga po ekspresowe dania. W dzisiejszym wpisie chcielibyśmy Wam przedstawić sposoby na to, jak jeść zdrowo i nie zaniedbywać przy tym innych obowiązków:)
PO PIERWSZE – ORGANIZACJA!
Zastanów się nad tym, w jaki sposób planujesz posiłki. Czy wstając rano, wiesz, co znajdzie się na Twoim talerzu w ciągu dnia? Czy posiadasz w domu wszystkie potrzebne składniki? Czy musisz wszystko ugotować od podstaw, a może część rzeczy wymaga jedynie odgrzania? Te z pozoru bardzo banalne kwestie mogą być kluczowe, aby ograniczyć nasz czas w kuchni. Właściwa organizacja i planowanie posiłków nie pozwoli na to, aby dopadł Cię chaos i myśli o zamówieniu pizzy.
Warto zastanowić się nad tym, co będziemy gotować w danym tygodniu i sporządzić listę zakupów. Nie musi to być dokładny jadłospis – ważny jest sam zarys, aby wiedzieć, jakie produkty mogą się przydać. Mając w domu obojętnie jakie kasze, warzywa i oliwę, jesteśmy w stanie przygotować wartościowy posiłek bez paniki, że czegoś nam zabraknie. Nie bój się kupować większe ilości produktów z długim terminem ważności – będziesz spokojny/spokojna, że zawsze masz w domu zapas i spędzisz mniej czasu na zakupach. Świetnym rozwiązaniem jest robienie zakupów przez Internet.
Poza atrakcyjnymi cenami robi się je błyskawicznie i można nabyć większe opakowania np. zbóż, bakalii czy roślin strączkowych. Kupuj na zapas… i gotuj też! No dobrze, co dalej, gdy mamy już lodówkę i szafki wypełnione jedzeniem? Czy przygotowanie z tego posiłków pewnie spędzi nam sen z powiek? Nic podobnego! Jednym z podstawowych błędów jest przekonanie, że każdy posiłek musi być ugotowany na świeżo. Możemy jednak spokojnie przygotować większą ilość jedzenia i mieć posiłek na 2-3 dni. Nie lubisz rutyny? Za każdym razem możesz nieco modyfikować danie. Gotując większą ilość np. kaszy jaglanej, możesz ją jednego dnia zjeść z warzywami, kolejnego z jabłkiem, a trzeciego z sosem pieczarkowym. Świetnie sprawdza się również soczewica, która pasuje do wielu dodatków, a czas gotowania nie przekracza 15 min.
PROSTOTA – KLUCZ DO SUKCESU
Pamiętaj, aby jeść zdrowo, przepisy nie muszą być skomplikowane i wymyślne! Stawiaj na prostotę i łatwość wykonania. Zblendowanie składników na koktajl, zrobienie sałatki, ugotowanie na parze warzyw z kawałkiem mięsa czy usmażenie jajecznicy – te czynności nie zabiorą Ci dużo więcej czasu niż przygotowanie kanapek lub makaronu z sosem. Posiłek nie musi zawierać 10 składników, aby stworzyć pełnowartościowe danie, wystarczą już zaledwie 3. Nasz przewód pokarmowy zresztą niezbyt przepada za nadmiernym mieszaniem i łączeniem wielu produktów. Dlatego też obiad nie musi składać się z usmażonego kotleta, ugotowanych ziemniaków i startej surówki. Równie dobrze sprawdzą się różne wariacje na dania jednogarnkowe. Mogą to być zupy, gulasze, dania curry i wszystko, co tylko przyjdzie Ci do głowy. Przygotowanie ogranicza się do pokrojenia składników i duszenia ich z dodatkiem ulubionych przypraw. Prawda, że szybkie ?
PRZYDATNE POMOCE
Aby zaoszczędzić jeszcze więcej czasu, przydatne okazać się mogą pewne sprzęty. Jednym z nich niewątpliwie jest wolnowar, który pozwala stworzyć pyszny posiłek przez nawet najbardziej oporne osoby. Nasz wkład w gotowanie ogranicza się w tym wypadku do wrzucenia składników do misy, dodania ulubionych przypraw i przekręcenia gałki. Po 8-10 h możemy cieszyć się aromatycznym daniem, nie martwiąc przypaleniem lub niedopieczeniem. Dodatkowo wolnowar ma sporą pojemność, co sprzyja gotowaniu na zapas. Poświęcając około 30 min, możemy bez trudu przygotować 3-4 obiadowe porcje. Bardziej dostępną i popularną opcją jest oczywiście piekarnik, jednak tu musimy pamiętać o kontrolowaniu czasu i sprawdzaniu, czy przypadkiem coś się nie przypaliło.
Szybkowar, choć jest przeciwieństwem wolnowaru, może stanowić również bardzo przydatne narzędzie do gotowania. Zasada jest podobna, w tym przypadku otrzymujemy jednak gotowe danie znacznie szybciej. Sprawdza się również do gotowania zbóż czy roślin strączkowych, które często wymagają czasu, aby uzyskać odpowiednią miękkość. Kolejnym sprzętem, którego nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni, jest blender :). Możemy dzięki niemu błyskawicznie wykonać koktajl, zupę krem lub pastę kanapkową.
PRZEDŁUŻANIE ŚWIEŻOŚCI…
Oczywiście, każdemu zdarzają się sytuacje kryzysowe. Nie oszukujmy się, że zawsze będziemy mogli móc przygotować albo mieć pod ręką 3-4 posiłki. Zamiast sięgać jednak wtedy po zupę z proszku lub frytki, wystarczy się wcześniej odpowiednio przygotować :). Jednym z najłatwiejszych sposobów jest pasteryzacja jedzenia. W tym celu możemy celowo przygotować większą ilość jedzenia lub wykorzystać nadwyżkę, na którą już nie mamy ochoty. W ten sposób przedłużamy świeżość dania na długi czas i możemy traktować jako „domowy fast food”.
Innym sposobem jest kiszenie, które dodatkowo wzbogaca żywność w bakterie kwasu mlekowego odżywiające florę jelitową. Choć najbardziej popularne są ogórki i kapusta, tak naprawdę kisić możemy absolutnie wszystko! Eksperymentuj również z kalafiorem, brokułami, dynią, a nawet owocami.
Inną przydatną formą przedłużania świeżości jest mrożenie. Tu również nie ma specjalnych ograniczeń. Jest to zdecydowanie najmniej wymagająca metoda, pozwala także na zachowanie wielu wartości produktów. Powinniśmy jednak zachować umiar i nie przesadzać z ilością mrożonek w diecie.
Mamy nadzieję, że powyższe rady okazały się przydatne i pomogą lepiej zorganizować czas poświęcony gotowaniu :). Jeśli macie swoje sposoby – podzielcie się i napiszcie o nich koniecznie w komentarzach!