Czerwone wino w diecie
2020-04-03
Wiele osób pyta mnie o czerwone wino i jak się zapatruje na jego spożywanie w ramach zdrowego odżywiania i dbania o swoje zdrowie, a także szczupłą sylwetkę. Można czy nie można?
Wino to dla mnie jedyny alkohol na ten moment, do którego spożywania regularnie jestem w stanie się przychylić. Oczywiście w ilościach umiarkowanych.
Czerwone wino jako lek
Patrząc przez pryzmat składu chemicznego czerwonego wina, moglibyśmy je uznać za lek, ponieważ składniki w nim zawarte wywierają szalenie pozytywny wpływ na organizm człowieka. Udowodniono, że umiarkowane spożycie wina wpływa na poprawę metabolizmu, redukcję przyswajania cukrów, a także redukcję ryzyka wystąpienia niektórych chorób takich jak choroba wieńcowa, nowotwory i inne.
Czerwone wino i moc składników
Czerwone wino to przede wszystkim bogactwo składników takich jak witaminy z grupy B, witamina C, biotyna, minerały takie jak wapń, sód, potas, żelazo, a także polifenole i substancje przeciwutleniające, spośród których chyba najbardziej znanymi w czerwonym winie są resweratrol i kwercetyna.
Resweratrol to przeciwutleniacz (antyoksydant), który znajduje się w skórkach winogron. Korzystnie wpływa na wzrost poziomu cholesterolu HDL, skutecznie obniża ryzyko zachorowania na miażdżycę, redukuje ryzyko choroby wieńcowej i wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Naukowcy wskazują, że związki polifenolowe takie jak resweratrol mają silne właściwości przeciwnowotworowe i mają działanie ochronne przeciwko nowotworom żołądka. Jego właściwości przeciwzapalne i hamujące rozwój infekcji h.pylori, która jest jedną z przyczyn nowotworów żołądka czynią resweratrol świetnym środkiem do zapobiegania i leczenia tego typu nowotworu.
Kwercetyna to substancja, która obok resweratrolu również wykazuje działanie przeciwzapalne. Jej wielokierunkowe działanie znajduje zastosowanie w takich problemach zdrowotnych jak nowotwory, miażdżyca, cukrzyca, otyłość czy też choroby neurodegeneracyjne. Kwercetyna może znaleźć zastosowanie zarówno prewencyjne w kwestii wymienionych schorzeń jak i terapeutyczne, o czym świadczą wyniki wielu badań klinicznych.
Poza czerwonym winem kwercetynę znajdujemy również w wielu innych produktach spożywczych pochodzenia roślinnego takich jak owoce (jabłka, borówki, porzeczki, pomarańcze itd.) oraz warzywa (brokuł, cebula, szpinak, kapusta i inne), a także w miodach.
Resweratrol i kwercetyna to tylko jedne z wielu substancji zawartych w czerwonym winie o działaniu prozdrowotnym, których jest ponad setka. Obok kwercetyny i resweratrolu do tych najkorzystniejszych dla zdrowia człowieka zalicza się także tzw. katechine oraz mirycetyne.
Umiarkowane spożycie
Ogólnie przyjmuje się, że zdrowy mężczyzna bez żadnych chorób towarzyszących może wypić ok.300-350 ml na dobę bez negatywnych konsekwencji, natomiast kobieta ok. 250 ml na dobę. Spożycie w większych ilościach niż wymienione będzie działało na niekorzyść naszego zdrowia. Przez wzgląd na ogromny potencjał przeciwzapalny składników zawartych w czerwonym winie zaleca się jego spożywanie w umiarkowanych ilościach codziennie i głównie z jedzeniem. Wino warto z jedzeniem odpowiednio łączyć. Do serów polecam zarówno czerwone wytrawne jak i półsłodkie, do wołowiny, jagnięciny czy baraniny ciężkie czerwone wino natomiast z drobiem serwujcie lekkie czerwone wino.
Pragnę też podkreślić, że korzyści zdrowotne ze spożywania czerwonego wina dotyczą tylko jego picia w ilościach umiarkowanych.
Czerwone wino, a szczupła sylwetka
Osoby odchudzające się czy dbające o swoją sylwetkę również nie muszą całkowicie rezygnować z czerwonego wina jeśli zachowują zdrowy umiar w jego spożyciu. Przekraczanie ilości umiarkowanych jest niewskazane. Kaloryczność wina jest różna, ale średnio jedna lampka wina (150 ml) zawiera w sobie bodajże od 100 do 160 kcal co warto wiedzieć planując swoją dietę jeśli wyjątkowo dbamy o linię.
Bibliografia:
1. D. Król, M. Gregorczyk, A. Szymańska i wsp. Substancje antyoksydacyjne w czerwonym winie. Postępy w fitoterapii 4/2013.
2. A. Kobylińska, K. M. Janas. Prozdrowotna rola kwercetyny obecnej w diecie człowieka. Postępy Hig Med Dośw (online), 2015; 69: 51-62.
3. A. Zulueta, A. Caretti, P. Signorelli i wsp. Resweratrol: A potential challenger against gastric cancer. World J Gastroenterol.2015 Oct 7; 21 (37): 10636: -10643.
4. L. Snopek, J. Mlcek, L. Sochorova. Contribution of Red Wine Consumption to Human Health Protection. Molecules. 2018 Jul; 23(7): 1684.