Tosty z mozzarellą, pomidorem i bazylią

2021-09-18

Z racji tego, iż w dzisiejszych czasach wiele osób żyje w biegu i cierpi na chroniczny brak czasu, co wiąże się z tym, że często naprawdę nie macie czasu się zastanawiać co by tutaj zrobić na śniadanie czy inny posiłek, a tym bardziej, aby to był posiłek zbilansowany, przychodzę z pomocą i podrzucam Wam pomysł na błyskawiczne i zbilansowane śniadanie pod postacią tostów z mozzarellą, pomidorem i bazylią. Smacznie szybko i zdrowo!

Składniki:

  • Chleb pełnoziarnisty 100 g (ok. 2 całe kromki)
  • Ser mozzarella light 60 g
  • Pomidor czerwony 60-80 g (kilka plastrów)
  • Świeża Bazylia (opcjonalnie według uznania)
  • Oliwa z oliwek (do posmarowania opiekacza z obu stron)

Przygotowanie:

  1. Opiekacz do tostów smarujemy z obu stron oliwą z oliwek.
  2. Na pół kromki kładziemy plastry mozzarelli oraz plastry pomidora czerwonego i przykrywamy drugą połówką chleba.
  3. Zamykamy opiekacz i pieczemy, aż będą gotowe. Pilnować, aby się nie przypaliły. Jedni wolą bardziej przypieczone inni mniej.
  4. Do gotowych tostów wkładamy listki świeżej bazylii.

      Smacznego !