Pieczone jabłko z miodem i sezamem

2021-09-18

Pieczone jabłko z miodem i sezamem to fantastyczny i zdrowy pomysł na deser, który dobrze sprawdzi się jako przekąska pomiędzy głównymi posiłkami w okresie jesiennym, a jego przygotowanie jak większość posiłków pojawiających się tutaj jest banalnie proste. Połączenie pieczonego jabłka, miodu, ziarenek sezamu oraz oleju sezamowego w mojej ocenie jest naprawdę wyjątkowe i myślę, że zadowoli wiele kubków smakowych. Koniecznie go wypróbujcie!

Składniki:

  • Jabłko ok. 220 g (duże)
  • Miód 12 g (1 łyżeczka)
  • Olej sezamowy 6 g (1 łyżka)
  • Sezam 10 g (2 łyżeczki)

Przygotowanie:

  1. Z jabłka obcinamy górną część i łyżeczką wydrążamy środek.
  2. Do wydrążonego środka wkładamy łyżeczkę miodu, a także jedną łyżeczkę sezamu.
  3. Jabłko przykrywamy obcięta końcówką, przebijamy jakimś szpikulcem i wkładamy do piekarnika
  4. nastawionego na 140-150 stopni. Pieczemy jabłko przez ok. 15-20 minut.
  5. Podajemy obsypane łyżeczką sezamu i olejem sezamowym.

         Smacznego!