Pieczone jabłko z miodem i sezamem
2021-09-18
Pieczone jabłko z miodem i sezamem to fantastyczny i zdrowy pomysł na deser, który dobrze sprawdzi się jako przekąska pomiędzy głównymi posiłkami w okresie jesiennym, a jego przygotowanie jak większość posiłków pojawiających się tutaj jest banalnie proste. Połączenie pieczonego jabłka, miodu, ziarenek sezamu oraz oleju sezamowego w mojej ocenie jest naprawdę wyjątkowe i myślę, że zadowoli wiele kubków smakowych. Koniecznie go wypróbujcie!
Składniki:
- Jabłko ok. 220 g (duże)
- Miód 12 g (1 łyżeczka)
- Olej sezamowy 6 g (1 łyżka)
- Sezam 10 g (2 łyżeczki)
Przygotowanie:
- Z jabłka obcinamy górną część i łyżeczką wydrążamy środek.
- Do wydrążonego środka wkładamy łyżeczkę miodu, a także jedną łyżeczkę sezamu.
- Jabłko przykrywamy obcięta końcówką, przebijamy jakimś szpikulcem i wkładamy do piekarnika
- nastawionego na 140-150 stopni. Pieczemy jabłko przez ok. 15-20 minut.
- Podajemy obsypane łyżeczką sezamu i olejem sezamowym.
Smacznego!