Sałatka z roszponki, mango i owoców granatu

2021-09-18

Sałatka z roszponki i mango z dodatkiem owoców granatu to posiłek, który w porze letniej doskonale sprawdzi się jako drugie śniadanie zwłaszcza w upalne dni. Idealne proporcje białka, tłuszczu oraz węglowodanów, a także bogaty skład pod kątem zawartości składników odżywczych takich jak witaminy i minerały czyni ją naprawdę atrakcyjną opcją na zdrowy i zbilansowany posiłek. Tego lata była to sałatka, która w moich jadłospisach szczególnie przypadła do gustu wielu pacjentom, jak i mi samemu. 

Składniki:

  • Mango 100 g
  • Roszponka 25 g (1 garść)
  • Mięta zielona 1 łyżka
  • Twaróg półtłusty 100 g
  • Granat 15 g
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka

Przygotowanie:

  1. Obrane mango kroimy w kosteczkę.
  2. Umytą i osuszoną roszponkę mieszamy z liśćmi mięty.
  3. Dalej dodajemy do nich pokrojone mango, rozdrobniony twaróg oraz owoce granatu i wszystko razem mieszamy.
  4. Całość polewamy wymieszaną oliwą z sokiem z cytryny.

      Smacznego!