Sałatka z roszponki, mango i owoców granatu
2021-09-18
Sałatka z roszponki i mango z dodatkiem owoców granatu to posiłek, który w porze letniej doskonale sprawdzi się jako drugie śniadanie zwłaszcza w upalne dni. Idealne proporcje białka, tłuszczu oraz węglowodanów, a także bogaty skład pod kątem zawartości składników odżywczych takich jak witaminy i minerały czyni ją naprawdę atrakcyjną opcją na zdrowy i zbilansowany posiłek. Tego lata była to sałatka, która w moich jadłospisach szczególnie przypadła do gustu wielu pacjentom, jak i mi samemu.
Składniki:
- Mango 100 g
- Roszponka 25 g (1 garść)
- Mięta zielona 1 łyżka
- Twaróg półtłusty 100 g
- Granat 15 g
- Sok z cytryny 1 łyżka
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Obrane mango kroimy w kosteczkę.
- Umytą i osuszoną roszponkę mieszamy z liśćmi mięty.
- Dalej dodajemy do nich pokrojone mango, rozdrobniony twaróg oraz owoce granatu i wszystko razem mieszamy.
- Całość polewamy wymieszaną oliwą z sokiem z cytryny.
Smacznego!