Soczewica w pomidorach

2019-10-17

Soczewica w pomidorach

Dziś kolejna propozycja na szybki i sycący posiłek, idealnie wpasowujący się w jesienną aurę.
Nawet jego kolory przywołują na myśl opadające liście…
Poniższy przepis z pewnością pozwoli Wam docenić soczewicę, która charakteryzuje się wspaniałym smakiem i właściwościami! Uwzględniać w jadłospisie powinny ją zwłaszcza osoby na diecie wegetariańskiej, z uwagi na dużą zawartość białka. Jego przyswajalność określa się na poziomie 87%, co stanowi drugi (tuż po soi) najlepszy wynik wśród roślinnych alternatyw! Dodatkowo, w porównaniu z innymi strączkami, soczewica jest stosunkowo lekkostrawna. Stanowi również doskonałe źródło potasu, kwasu foliowego, a także zawiera znaczne ilości błonnika. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu świetnie wpasowuje się w dietę osób z insulinoopornością.
Ogromną zaletą jest niewątpliwie także łatwość i czas przygotowania – osiąga miękkość już po 10 min gotowania.

Składniki:

  • 2 szklanki soczewicy
  • 5 dojrzałych pomidorów (lub 1 puszka)
  • 1 średni batat
  • 1 cebula
  • 200 ml mleka kokosowego
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawa curry
  • Chili

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oliwie do zeszklenia.
  2. Dodajemy pomidory i dusimy do puszczenia przez nie soku.
  3. W międzyczasie obieramy batata i ścieramy go na drobnej tarce.
  4. Wlewamy mleko kokosowe oraz dorzucamy soczewicę i batata.
  5. Dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu aż do osiągnięcia miękkości wszystkich
    składników.
  6. Można spożywać solo lub podawać z ryżem. 

      Smacznego!