Soczewica w pomidorach
2019-10-17
Soczewica w pomidorach
Dziś kolejna propozycja na szybki i sycący posiłek, idealnie wpasowujący się w jesienną aurę.
Nawet jego kolory przywołują na myśl opadające liście…
Poniższy przepis z pewnością pozwoli Wam docenić soczewicę, która charakteryzuje się wspaniałym smakiem i właściwościami! Uwzględniać w jadłospisie powinny ją zwłaszcza osoby na diecie wegetariańskiej, z uwagi na dużą zawartość białka. Jego przyswajalność określa się na poziomie 87%, co stanowi drugi (tuż po soi) najlepszy wynik wśród roślinnych alternatyw! Dodatkowo, w porównaniu z innymi strączkami, soczewica jest stosunkowo lekkostrawna. Stanowi również doskonałe źródło potasu, kwasu foliowego, a także zawiera znaczne ilości błonnika. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu świetnie wpasowuje się w dietę osób z insulinoopornością.
Ogromną zaletą jest niewątpliwie także łatwość i czas przygotowania – osiąga miękkość już po 10 min gotowania.
Składniki:
- 2 szklanki soczewicy
- 5 dojrzałych pomidorów (lub 1 puszka)
- 1 średni batat
- 1 cebula
- 200 ml mleka kokosowego
- Oliwa z oliwek
- Przyprawa curry
- Chili
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oliwie do zeszklenia.
- Dodajemy pomidory i dusimy do puszczenia przez nie soku.
- W międzyczasie obieramy batata i ścieramy go na drobnej tarce.
- Wlewamy mleko kokosowe oraz dorzucamy soczewicę i batata.
- Dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu aż do osiągnięcia miękkości wszystkich
składników. - Można spożywać solo lub podawać z ryżem.
Smacznego!