Makaron z cukinią i krewetkami
2021-08-26
Tym razem nieskomplikowana propozycja dla osób, które tak jak ja są wielkimi fanami makaronu i krewetek, czyli spaghetti z krewetkami, cukinią i dodatkiem pistacji lub startych orzechów włoskich. Z racji tego, iż jestem na diecie bezglutenowej, wybrałem tutaj makaron kukurydziany, jednak osoby tolerujące gluten mogą śmiało wybrać tradycyjny makaron. Osoby z alergią na owoce morza niestety muszą sobie odpuścić to danie. Objawy alergiczne po spożyciu krewetek mogą również wystąpić u pacjentów ze zdiagnozowaną alergią na kurz i roztocza na skutek zajścia reakcji krzyżowej, a więc w takim przypadku bądźcie ostrożni.
Składniki:
- Krewetki 100 g (ok. 5-6 sztuk)
- Cukinia 200 g
- Czosnek surowy 1 ząbek
- Pistacje surowe 10 g
- Oliwa z oliwek 10 g (1 łyżka)
- Makaron kukurydziany (bezglutenowy) 100 g
- Masło 5 g (0,5 łyżki)
- Natka pietruszki
- Wino białe wytrawne ok. 50 ml
Przygotowanie:
- Na patelnie z rozgrzaną oliwą dodaj starty czosnek i lekko go podsmaż.
- Dodaj pokrojoną w plastry cukinię i smaż jeszcze ok. 5 minut, aż zmięknie, po czym dodaj sól oraz masło i smaż jeszcze 2-3 minuty co chwilę mieszając.
- W kolejnym kroku przesuń cukinie w stronę jednego brzegu patelni i dodaj krewetki.
- Krewetki smaż po ok. niecałą minutę z każdej strony na większym ogniu.
- Dodaj posiekaną drobno natkę pietruszki oraz wlej białe wino i odparuj je na większym ogniu.
- Gotowe danie podawaj z ugotowanym wcześniej makaronem i posypane startymi surowymi pistacjami.
Smacznego!