Krem z pieczonych buraków

2019-09-30

Krem z pieczonych buraków.

Burak to chyba jedno z najbardziej znanych warzyw w polskiej tradycji, w medycynie ludowej od dawna wykorzystywany był jako lek na liczne bolączki. O jego leczniczych właściwościach obiło się o uszy chyba każdemu z nas, bo naprawdę burak ma ich całkiem sporo. Swój kolor burak zawdzięcza związkowi o nazwie betanina, który jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki i chroniącym nasze DNA. Dzięki silnym antyutleniaczom burak zalicza się do warzyw najskuteczniej chroniących organizm przed procesami nowotworowymi.

Właściwości buraka:

  • Wzmacnia układ krwionośny
  • Wzmacnia układ immunologiczny
  • Działa przciwwirusowo
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Działa przeciwnowotworowo
  • Łagodzi dolegliwości związane z menopauzą

Jeśli jeszcze burak nie zagrzał miejsca w Waszej kuchni, to najwyższa pora, aby się z nim zaprzyjaźnić na stałe, a nasz krem z pieczonych buraków jest idealnym pomysłem, aby przełamać lody.

Składniki:

  • Burak 800 g -6,5 szt
  • Małe jabłko 150 g
  • Pół cebuli 50 g
  • Ząbek czosnku 2 szt.
  • Masło klarowane 1 łyżka
  • Bulion drobiowy 1,5 l
  • Sól 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. Buraki wyszoruj i osusz. Nie trzeba ich obierać. Każdego buraka owiń w srebrną folię.
  2. Piecz buraki w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny.
  3. Pokrój buraki w ok. 2 cm kawałki.
  4. Jabłko obierz i pokrój w dużą kostkę.
  5. Czosnek pokrój w plasterki.
  6. Cebulę pokrój w piórka (w półplasterki) i zeszklij ją na maśle.
  7. Dodaj pokrojone buraki, plasterki czosnku i przesmaż chwilę. Dodaj pokrojone jabłko.
  8. Zalej bulionem i gotuj wszystko ok. 15 minut, aż jabłko i 9.buraki będą miękkie.
  9. Zmiksuj całość blenderem, jeśli zupa jest za gęsta, dolej więcej bulionu.
  10. Dodaj wyciśnięty sok z 1 cytryny, oliwę czosnkową, sól (nie za wiele) i pieprz do smaku.
  11. Zagotuj wszystko.
  12. Podawaj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki lub świeżej bazylii. 

    Smacznego!