Krem z pieczonych buraków
2019-09-30
Krem z pieczonych buraków.
Burak to chyba jedno z najbardziej znanych warzyw w polskiej tradycji, w medycynie ludowej od dawna wykorzystywany był jako lek na liczne bolączki. O jego leczniczych właściwościach obiło się o uszy chyba każdemu z nas, bo naprawdę burak ma ich całkiem sporo. Swój kolor burak zawdzięcza związkowi o nazwie betanina, który jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki i chroniącym nasze DNA. Dzięki silnym antyutleniaczom burak zalicza się do warzyw najskuteczniej chroniących organizm przed procesami nowotworowymi.
Właściwości buraka:
- Wzmacnia układ krwionośny
- Wzmacnia układ immunologiczny
- Działa przciwwirusowo
- Obniża ciśnienie krwi
- Działa przeciwnowotworowo
- Łagodzi dolegliwości związane z menopauzą
Jeśli jeszcze burak nie zagrzał miejsca w Waszej kuchni, to najwyższa pora, aby się z nim zaprzyjaźnić na stałe, a nasz krem z pieczonych buraków jest idealnym pomysłem, aby przełamać lody.
Składniki:
- Burak 800 g -6,5 szt
- Małe jabłko 150 g
- Pół cebuli 50 g
- Ząbek czosnku 2 szt.
- Masło klarowane 1 łyżka
- Bulion drobiowy 1,5 l
- Sól 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
Przygotowanie:
- Buraki wyszoruj i osusz. Nie trzeba ich obierać. Każdego buraka owiń w srebrną folię.
- Piecz buraki w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny.
- Pokrój buraki w ok. 2 cm kawałki.
- Jabłko obierz i pokrój w dużą kostkę.
- Czosnek pokrój w plasterki.
- Cebulę pokrój w piórka (w półplasterki) i zeszklij ją na maśle.
- Dodaj pokrojone buraki, plasterki czosnku i przesmaż chwilę. Dodaj pokrojone jabłko.
- Zalej bulionem i gotuj wszystko ok. 15 minut, aż jabłko i 9.buraki będą miękkie.
- Zmiksuj całość blenderem, jeśli zupa jest za gęsta, dolej więcej bulionu.
- Dodaj wyciśnięty sok z 1 cytryny, oliwę czosnkową, sól (nie za wiele) i pieprz do smaku.
- Zagotuj wszystko.
- Podawaj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki lub świeżej bazylii.
Smacznego!