Kanapki z pastą z twarogu i rzodkiewki

2021-08-18

Kanapki z pastą z twarogu i rzodkiewek to jedno z ulubionych śniadań moich pacjentów zawierające w sobie wszystko, co niezbędne w zdrowym i pełnowartościowym posiłku, a przy tym jest proste i szybkie w przygotowaniu co w czasach wiecznego pędu i braku czasu może być dla wielu osób bardzo ważne. Dodatkowym atutem tego typu past kanapkowych jest to, że możemy przygotować je w większej ilości i przechowywać w lodówce przez 2-3 kolejne dni. Kiedy mamy w lodówce już przygotowaną wcześniej pastę, wystarczy tylko posmarować nią rano pieczywo i włala.  

Składniki:

  • Chleb pełnoziarnisty 100 g (2 kromki)
  • Twaróg półtłusty 100 g
  • Małe rzodkiewki 4 szt.
  • Czosnek surowy 1 ząbek
  • Szczypiorek 5 g
  • Olej lniany  1,5 łyżeczki

Przygotowanie:

  1. Dodaj do niego pokrojone w kosteczkę rzodkiewki, czosnek i olej lniany.
  2. W kolejnym kroku dodaj pieprz i dokładnie wymieszaj.
  3. Tak przygotowaną pastę nałóż na kromki pełnoziarnistego pieczywa.
  4. Gotowe kanapki obsyp drobno posiekanym szczypiorkiem.

         Smacznego!