Kanapki z pastą z twarogu i rzodkiewki
2021-08-18
Kanapki z pastą z twarogu i rzodkiewek to jedno z ulubionych śniadań moich pacjentów zawierające w sobie wszystko, co niezbędne w zdrowym i pełnowartościowym posiłku, a przy tym jest proste i szybkie w przygotowaniu co w czasach wiecznego pędu i braku czasu może być dla wielu osób bardzo ważne. Dodatkowym atutem tego typu past kanapkowych jest to, że możemy przygotować je w większej ilości i przechowywać w lodówce przez 2-3 kolejne dni. Kiedy mamy w lodówce już przygotowaną wcześniej pastę, wystarczy tylko posmarować nią rano pieczywo i włala.
Składniki:
- Chleb pełnoziarnisty 100 g (2 kromki)
- Twaróg półtłusty 100 g
- Małe rzodkiewki 4 szt.
- Czosnek surowy 1 ząbek
- Szczypiorek 5 g
- Olej lniany 1,5 łyżeczki
Przygotowanie:
- Dodaj do niego pokrojone w kosteczkę rzodkiewki, czosnek i olej lniany.
- W kolejnym kroku dodaj pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowaną pastę nałóż na kromki pełnoziarnistego pieczywa.
- Gotowe kanapki obsyp drobno posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!