Kanapki z jajkiem i warzywami
2021-08-26
Zdrowa dieta lub dieta osób pragnących zgubić zbędne kilogramy wcale nie musi być nie wiadomo jak wymyślna i na takie proste posiłki jak pełnoziarniste kolorowe kanapki śniadaniowe również bez najmniejszego problemu znajdzie się miejsce. Co więcej, wysokiej jakości pełnoziarniste pieczywo niezawierające zbędnych dodatków i z dobrej piekarni stanowi świetne źródło błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit, tym samym zapobiegając zaparciom, stanowi również profilaktykę kamicy żółciowej poprzez wiązanie soli kwasów żółciowych w przewodzie pokarmowym oraz pozytywnie wpływa na poziom cukru we krwi, zapobiegając jego wahaniom. Dodatkowo błonnik zawarty w pieczywie pełnoziarnistym szybko zapewnia uczucie sytości, co może być ważnym elementem wspomagającym odchudzanie lub utrzymanie prawidłowej masy ciała dzięki ograniczeniu przyjmowania pokarmów. Błonnik to także pożywka dla naszych dobrych bakterii jelitowych, które pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka m.in. synteza witamin z grupy B, witaminy K, produkcja krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (stanowiących główne źródło energii dla komórek jelita), produkcja neurotransmiterów i ich prekursorów, modulacja układu immunologicznego czy zapobieganie nadmiernemu rozwojowi drobnoustrojów patogenicznych. Spożywając produkty pełnoziarniste promujesz zdrowy mikrobiom. Ponadto w wysokiej jakości chlebie znajdziecie składniki odżywcze takie jak witaminy z grupy B, kwas foliowy, fosfor, żelazo, magnez oraz cynk. Aby uzyskać w pełni zbilansowany posiłek w postaci kanapek, wystarczy wyłożyć na pieczywo ugotowane na twardo jajko będące źródłem wzorcowego białka pod względem zawartości aminokwasów, a także tłuszczu. Dodatek warzyw ubogaca kanapki zarówno pod kątem zawartości witamin jak i minerałów, ale także smakowo i wizualnie.
Składniki:
- Chleb pełnoziarnisty 100 g (ok. 2 kromki)
- Jajko na twardo 2 szt.
- Sałata masłowa 3 liście
- Pomidor czerwony 160 g (ok. 8 plastrów)
- Ogórek ok. 20 g
- Kiełki brokuła (opcjonalnie)
- Olej lniany 2 g (½ łyżeczki)
Przygotowanie:
- Na pieczywo wykładamy umytą i osuszoną wcześniej sałatę.
- Następnie wykładamy ugotowane na twardo i pokrojone w plastry jajko, a także pokrojonego w plastry pomidora i ogórka zielonego.
- Na sam koniec na gotowe kanapki kładziemy opcjonalnie kiełki brokuła i skrapiamy odrobiną oleju lnianego.
Smacznego!