Ciasto z dyni

2019-12-09

CIASTO KORZENNE Z DYNI

Sezon na dynię trwa ! Mamy nadzieję, że intensywnie z niego korzystacie. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, które doskonale smakuje w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Dlatego przedstawiamy Wam kolejną propozycję z jej udziałem – tym razem pyszne ciasto z dyni.

Dlaczego warto uwzględniać dynię w diecie?

  • Jest źródłem beta-karotenu, który stanowi silny przeciwutleniacz
  • Działa przeciwzapalnie
  • Posiada wiele cennych witamin i minerałów (np. potas, wapń, witaminy z grupy B)
  • Dostarcza cennego błonnika, który reguluje pracę jelit
  • Jest niskokaloryczna
  • Pestki dyni zawierają cenne minerały (między innymi cynk), a także są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowią również skuteczny i naturalny środek przeciwpasożytniczy.

SKŁADNIKI:

  • 1 średnia dynia piżmowa
  • mąka owsiana 2 szklanki
  • jajka 2 szt.
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • miód 2 łyżki
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich
  • czekolada gorzka
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru suszonego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Dynię gotujemy do miękkości i blendujemy na puree.
  2. Rodzynki zalewamy na 10 min wrzątkiem, po czym odcedzamy.
  3. Łączymy dyniowe puree, mąkę owsianą, jajka, olej, miód, rodzynki i przyprawy.
  4. Miksujemy wszystkie składniki, dolewając w miarę potrzeby wodę.
  5. Masę wylewamy do foremki i wstawiamy do piekarnika na 180 C na 40 min.
  6. Po ostudzeniu ciasta polewamy wierzch roztopioną czekoladą i posypujemy orzechami.

      Smacznego!