Ciasto z dyni
2019-12-09
CIASTO KORZENNE Z DYNI
Sezon na dynię trwa ! Mamy nadzieję, że intensywnie z niego korzystacie. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, które doskonale smakuje w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Dlatego przedstawiamy Wam kolejną propozycję z jej udziałem – tym razem pyszne ciasto z dyni.
Dlaczego warto uwzględniać dynię w diecie?
- Jest źródłem beta-karotenu, który stanowi silny przeciwutleniacz
- Działa przeciwzapalnie
- Posiada wiele cennych witamin i minerałów (np. potas, wapń, witaminy z grupy B)
- Dostarcza cennego błonnika, który reguluje pracę jelit
- Jest niskokaloryczna
- Pestki dyni zawierają cenne minerały (między innymi cynk), a także są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowią również skuteczny i naturalny środek przeciwpasożytniczy.
SKŁADNIKI:
- 1 średnia dynia piżmowa
- mąka owsiana 2 szklanki
- jajka 2 szt.
- olej kokosowy 2 łyżki
- miód 2 łyżki
- garść rodzynek
- garść orzechów włoskich
- czekolada gorzka
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru suszonego
PRZYGOTOWANIE:
- Dynię gotujemy do miękkości i blendujemy na puree.
- Rodzynki zalewamy na 10 min wrzątkiem, po czym odcedzamy.
- Łączymy dyniowe puree, mąkę owsianą, jajka, olej, miód, rodzynki i przyprawy.
- Miksujemy wszystkie składniki, dolewając w miarę potrzeby wodę.
- Masę wylewamy do foremki i wstawiamy do piekarnika na 180 C na 40 min.
- Po ostudzeniu ciasta polewamy wierzch roztopioną czekoladą i posypujemy orzechami.
Smacznego!