Babeczki karobowe z cynamonem
2021-07-18
Dziś kolejna propozycja na małą słodycz, czyli babeczki karobowe:). Być może dla części z Was będzie to świetna okazja, aby lepiej poznać i zaprzyjaźnić się z karobem. Jeśli nie używacie go w swojej kuchni – najwyższy czas to zmienić! Są to zmielone nasiona chleba świętojańskiego, czyli strąków szarańczy strąkowej. Można go otrzymać w postaci proszku lub melasy.
JAKIE SĄ JEGO NAJWAŻNIEJSZE WŁAŚCIWOŚCI?
Swoim wyglądem przypomina kakao, które może z powodzeniem zastępować w deserach. Karob jest jednak delikatniejszy i bardziej słodki w smaku oraz nie zawiera substancji pobudzających.
- stanowi bogato źródło witamin (m.in. z grupy B, A, E)
- jest źródłem wapnia, fosforu, magnezu i żelaza
- zawiera pektyny i ma właściwości zagęszczające (można więc używać go jako zamiennik jajek)
- nie zawiera alergenów
- obecny w karobie gwas galusowy sprzyja regulacji poziomu cholesterolu
- posiada właściwości wiążące toksyny i hamujące rozwój bakterii
Składniki:
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
- karob 2 łyżki
- erytrol 2 łyżki (lub innego słodzidła, np. miodu)
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody
Na polewę:
- 1 szklanka daktyli
- 1 łyżka śmietany kokosowej
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w naczyniu i miksuj do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. W razie potrzeby zwiększ ilość mleka roślinnego.
- Przełóż masę do blaszki na muffiny lub foremek.
- Piecz w piekarniku przez 15-20 minut.
- W międzyczasie zalej daktyle wrzątkiem. Po 10 minutach odcedź i zblenduj z dodatkiem śmietany kokosowej (gęstej części mleka kokosowego, która powinna oddzielić się w lodówce).
- Po ostudzeniu babeczek polej je polewą i posyp cynamonem.
Smacznego :)