Babeczki karobowe z cynamonem

2021-07-18


Dziś kolejna propozycja na małą słodycz, czyli babeczki karobowe:). Być może dla części z Was będzie to świetna okazja, aby lepiej poznać i zaprzyjaźnić się z karobem. Jeśli nie używacie go w swojej kuchni – najwyższy czas to zmienić! Są to zmielone nasiona chleba świętojańskiego, czyli strąków szarańczy strąkowej. Można go otrzymać w postaci proszku lub melasy.

JAKIE SĄ JEGO NAJWAŻNIEJSZE WŁAŚCIWOŚCI? 
Swoim wyglądem przypomina kakao, które może z powodzeniem zastępować w deserach. Karob jest jednak delikatniejszy i bardziej słodki w smaku oraz nie zawiera substancji pobudzających.

  • stanowi bogato źródło witamin (m.in. z grupy B, A, E)
  • jest źródłem wapnia, fosforu, magnezu i żelaza
  • zawiera pektyny i ma właściwości zagęszczające (można więc używać go jako zamiennik jajek)
  • nie zawiera alergenów
  • obecny w karobie gwas galusowy sprzyja regulacji poziomu cholesterolu
  • posiada właściwości wiążące toksyny i hamujące rozwój bakterii

Składniki:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
  • karob 2 łyżki
  • erytrol 2 łyżki (lub innego słodzidła, np. miodu)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody

Na polewę:

  • 1 szklanka daktyli
  • 1 łyżka śmietany kokosowej

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w naczyniu i miksuj do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. W razie potrzeby zwiększ ilość mleka roślinnego.
  2. Przełóż masę do blaszki na muffiny lub foremek.
  3. Piecz w piekarniku przez 15-20 minut.
  4. W międzyczasie zalej daktyle wrzątkiem. Po 10 minutach odcedź i zblenduj z dodatkiem śmietany kokosowej (gęstej części mleka kokosowego, która powinna oddzielić się w lodówce).
  5. Po ostudzeniu babeczek polej je polewą i posyp cynamonem.

 

Smacznego :)